Kálvária

Kálvária

Kálvária Kápolna és a stációk

A Kálvária domb tetején áll az 1817-ben épült késő barokk Hétfájdalmú Szűz kálvária kápolna.                   
A domboldalon fekvő temető felső végében szabadon álló, egyhajós kápolna, homorúan ívelt lesarkítású szentélye fölött zömök toronnyal. Törtvonalú oromzattal koronázott nyugati homlokzatának főpárkányán kő Kálvária-szoborcsoport. Kőkeretes, csúcsíves oromzatú kapuja felett volutás díszű kőtábla, festéssel takart építési évszámmal és latin felirattal.
A hajóban fiókos dongaboltozat, a szentélyben félkupola. Elpusztult vagy meszeléssel takart kifestés, 1896. Graits Endre (falképek), Vadász Béla (díszítőfestés).
A hajóban Herger József szigetvári esperes plébános (1929) sírtáblája.
A szentély külső falában kő sírkereszt, 18. század vége. Menradus Ferenc Konrád bonyhádi kereskedő felajánlásából kezdték építeni. A kápolnához vele közel egykorú, 14 keresztúti stáció vezet, oszlopos-timpanonos fülkéikben többször cserélt képek helyén jelenleg a bonyhádi Stekly Zsuzsanna új tűzzománc képei láthatók.
A kápolna zárva van, kívülről bármikor megtekinthető, de ha belül is meg szeretnék nézni látogatási szándékot a plébánián kell jelezni! 74/451-519, e-mail: bonyhad.plebania@gmail.com

 

               

 

Ermel-Vojnits Erzsébet Mauzóleum
Bonyhád Kálvária
GPS: 46.295934, 18.540795

Az 1903-ban épült neogótikus Ermel-Vojnits-Erzsébet sírkápolna ill. mauzóleum a bonyhádi Kálvária-hegyen levő barokk kápolnával egyvonalban található. A négyszögletes épületből egy nyolcszögű torony emelkedik ki, csúcsíves ablakai ólomüveg betétesek, homlokzatát Zsolnay-pirogránit elemek díszítik. A bejárati kapu felett a Vojnits család címere, alatta „Ermel-Vojnits Erzsébet” felirat található. Vojnits Barnabás szabadkai földbirtokos és Perczel Etelka 1833-ban kötött házasságuk egyetlen lánygyermeke volt Vojnits Erzsébet. Perczel Etelka az a Vörösmarty szerelmes verseiben megjelenő, a rangbeli különbségek miatt számára elérhetetlen és a tanítványainak a Perczel fivéreknek a leánytestvére, akit a költő itteni tanítóskodása idején ismert meg. Vojnits Erzsébet életében háromszor házasodott és a harmadik férje volt a bonyhádi Ermel Gyula evangélikus lelkész, aki alapján felvette az Ermel-Vojnits nevet. Gyerektelenül halt meg, ezért a szabadkai és a közeli ófalui birtokát dédunokaöccsére, Perczel Bélára hagyta, ki az örökhagyó végakaratát teljesítve megépítette a mauzóleumot. 
Mivel a mauzóleum ma is úgymond gazdátlan, a karbantartás hiánya, a rongálás miatt az állapota az eltelt évtizedek során fokozatosan romlott, mára a kifosztott sírkápolna a pusztulás képét mutatja. Csak kívülről tekinthető meg!

             

Ugrás a lap tetejére